Orkisz
Jest kolejną odmianą pszenicy inaczej nazywaną szpelcem. Ziarno orkiszu osadzone jest w grubej łupinie, która chroni owoc przed działaniem czynników zewnętrznych. Regularne spożywanie powoduje wzmocnienie tkanki mięśniowej. Poza tym orkisz jest, bogaty w minerały i witaminy niż inne gatunki pszenic. Zawiera także nasycony kwas tłuszczowy z grupy omega- 3. Nadaje się również dla alergików, nie zawiera glutenu oraz idealny dla osób chorych na celiakię. Dodatkowo zboże te zalicza się do bardzo lekko strawnych, dodaje sił i uzupełnia niedobór składników pokarmowych. W kuchni orkisz jest ceniony za swój oryginalny orzechowy zapach. Coraz więcej na półkach w sklepie można zobaczyć produktów orkiszowych. Jest to wszelkiego rodzaju pieczywo, a także kasze, płatki, otręby, mąka, makarony, kawa czy też wyroby cukiernicze. Warto pójść w stronę zdrowego odżywiania, i sięgnąć czasem po ten produkt.