Pizzeria Kraków

Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jakkolwiek równie odpowiednio legendarne są z pysznej kuchni. Tak w takim razie, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby następnie stwierdzić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak trafnego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dziś rewelacyjną tożsamość. Jednakże ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki i style gotowania i ewoluowała w coś całkowicie innego. Na przykład niektóre z najbardziej znanych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki użytkowane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Kluczowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, które stanowią podwalinę kuchni włoskiej, to jego łatwość i pasja oraz na tym głównie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość bądź skomplikowane techniki gotowania.

Co szczegółowo miłujemy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz ogromnej rozpiętości makaronów, dwie nadrzędne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura jedzenia – też do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Najczęściej posiłki są długie, albowiem uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed głównymi posiłkami. Potem następuje „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” i składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno może być podawane wspólnie z daniem głównym.